Hvad er piphas hos heste?

Piphas

Piphas er en skade på en slimsæk (bursa), som sidder på hestens hasespids.

Smart design!

Der sidder en slimsæk (bursa) under huden på spidsen af hestens has – formålet med denne bursa er at beskytte huden mod knoglefremspringet, så der ikke slides hul på huden indefra (ret smart, ikke sandt?), men også for at beskytte knoglen, som faktisk stikker lige ud i luften, mod at der bliver slået splinter af knoglen, når hesten slår den i mod noget (også ret smart, ikke? ;)).

Hvordan opstår en piphans?

Men når en hest står og sparker ind i væggen i f.eks. boksen, bliver den slimsæk irriteret og hæver op. Det ser ubehageligt ud, men det er trods alt bedre, end at der bliver slået en splint af knoglen. Piphas kan også opstå, hvis en hest ligger fast i en boks, bliver sparket af en anden hest el. lign. Altså i det hele taget slag o.l. lige på hasespidsen kan forårsage det. 

Hestene er som oftest ikke halte af en piphas, og hvis de er halt i mere end lige en dag eller to, skal man være opmærksom på, om der kan være en anden skade i hasen.

Et kosmetisk problem.

Piphas er mest af alt et kosmetisk problem, da det jo ikke ser pænt ud. Oftes bliver de mindre med tiden, af og til forsvinder de helt igen efter en del tid. I meget sjælene tilfælde kan de blive ved med at vokse, og så er det vigtigt, at man får fat i sin dyrlæge.

Man kan gøre forskelligt for at mindske størrelsen af piphasen og få den til at svinde hurtigt.

Et gammelt husråd er kulde de første 24-48 timer – herefter varme. 

Kulden skal få hævelsen til ikke at blive større ved at nedsætte blodtilførslen, hvor der er fuld gang i alarmberedskabet og de dertilhørende signalstoffer, som kan forårsage øget hævelse.

Varmen skal øge blodtilførslen, når alarmberedskabet er lukket ned igen, og vi har brug for oprydning i området.

Først køle!

Kulde kan skabes ved hjælp af koldt vand spulet på benet så ofte som muligt og gerne i 10-15 min. ad gangen. Equistroem har også en række kølegel og køleler, som er velegnede.

COOL PACK GREEN JELLY  er en hurtigt virkende kølegel, som kan bruges under et omslag. Læs mere og købe den her:
https://www.equistroem.dk/shop/hest/muskler-led-og-sener/cool-pack-green-jelly/

MARINE POULTICE er en traditionel køleler, som indeholder marine-aktive stoffer. Læs mere og købe den her:
https://www.equistroem.dk/shop/hest/muskler-led-og-sener/marine-poultice/

ARNICA LEG GEL er en hurtigt virkende kølegel, som indeholder lindrende planteudtræk. Læs mere og købe den her:
https://www.equistroem.dk/shop/hest/muskler-led-og-sener/arnica-leg-gel/

Dernæst varme!

Varme kan skabes med omslag, men det kan være svært at få til at sidde og blive siddende på en has. Equistroem har også en række varmegel og varmeler, som er velegnede. 

ANTIPHLOGISTINE er en varmeler, som varmes op inden, den smøres på, hvorved den virker meget hurtigt og effektivt. Læs mere og købe den her:
https://www.equistroem.dk/shop/hest/muskler-led-og-sener/antiphlogistine/

HARPAGOGEL er en varmegel, som også virker smertedæmpende. Læs mere og købe den her:
https://www.equistroem.dk/shop/hest/muskler-led-og-sener/harpagogel/

Nævnte produkter

867,00 kr. inkl. moms

Hurtigt nedkølende gel til overanstrengte hesteben. COOL PACK GREEN JELLY er en hurtigt kølende gel, der giver hjælp til mindre ømheder og stivheder forårsaget af overanstrengelse og rigelig motion. COOL PACK GREEN JELLY anbefales til at hjælpe med at berolige trætte og smertefulde muskler, gaffelbånd, sener samt ømme overben. Leveringstid ca. 2 uger.

105,00 kr.

Køleler til sener og led beriget med marineaktive ingredienser, som er kendte for at optimere vævsgenopretning på grund af de afslappende og blødgørende egenskaber. MARINE POULTICE er lavet af to lerarter (montmorillonit og kaolinit), som kendt for deres egenskaber, som aflaster, nedtoner og opstrammer vævene. Denne brugsklar køleler hjælper til med at forbedre hestens væv- og benrestitution.

Tilbud
Original price was: 304,00 kr..Current price is: 152,00 kr.. inkl. moms

Hurtigvirkende kølegel til heste, som kan bruges både før og efter træning og konkurrence eller løb. ARNICA LEG GEL er en kølende og opstrammende gel til brug på led og sener til væddeløbs- og konkurrenceheste. ARNICA LEG GEL indeholder volverlej og aloe vera-ekstrakt, som har gavnlig effekt på blodansamlinger og huden. UDLØB 30.06.2024

227,00 kr.

Et varmende, blødgørende og beroligende leromslag til heste med overanstrengte ben. ANTIPHLOGISTINE er sammensat af kaolin, der er kendt for sine astringerende og absorberende egenskaber, pebermynte for dets støttende egenskaber ved muskel- og/eller seneproblemer og eucalyptus for dens rensende evne. ANTIPHLOGISTINE anbefales til anvendelse på led og sener hos væddeløbs- og konkurrenceheste. Det kan bruges før eller efter træning. Kan også bruges i tilfælde af skrub, knusninger eller stød.

303,00 kr. inkl. moms

Beroligende massagegel til hestens ben. HARPAGOGEL er en gel til udvortes brug beregnet til at berolige og opvarme sener, led og muskler efter intensivt arbejde. HARPAGOGEL kan også bruges til lokal behandling af traumer, slag og kontusioner i hesten. HARPAGOGEL er en meget komplet sammensætning. Planterne er blevet udvalgt på baggrund af deres irritations-dæmpende og genopbyggende egenskaber.