Coronavirus/covid-19 og heste

Hest for knus

Hvordan er det med Coronavirus/covid-19 og heste? Læs mere i denne blog. Har du spørgsmål er du velkommen til at skrive til info@equistroem.dk

Kan heste få coronavirus?

Ja – heste kan godt få coronavirus men ikke i den type (coronavirus/covid-19), som vi oplever hos os mennesker her i 2020. Den coronavirus (ECov), som hestene har problemer med, er en type, som giver diarré og smitter gennem gødning.

Læs mere om ECov her.

Der er ikke påvist covid-19 hos heste.

Kan heste smitte med coronavirus/covid-19?

Det ved vi faktisk ikke nok om, men højest sandsynlig IKKE.

Forskere har vist at hunde, katte, kattedyr, fritter og hamstre kan smittes med covid-19. I Danmark er der påvist smitte med covid-19 hos hund og mink. Der er i Danmark påvist smitte fra mink til mennesker. Covid-19 er en zoonose (dvs smitten kan overføres fra mennesker til dyr og fra dyr til mennesker), derfor anbefales det fra Fødevarestyrelsen, at man følger de generelle hygiejneråd ved kontakt med ens dyr, samt at dyrene ikke får lov slikke personer i ansigtet.

Covid-19 er en anmelde pligtig sygdom hos dyr, derfor skal du kontakte din dyrlæge, hvis du mistænker dit dyr for at være smittet.

OIE, som kan betegnes som dyrenes WHO, følger udviklingen tæt. Læs evt. mere her:

https://www.oie.int/en/scientific-expertise/specific-information-and-recommendations/questions-and-answers-on-2019novel-coronavirus/

På dette link kan du finde en liste over, hvilke lande og dyrearter der er påvist smitte:

https://www.oie.int/en/scientific-expertise/specific-information-and-recommendations/questions-and-answers-on-2019novel-coronavirus/events-in-animals/

Det er vigtigt, at du følger myndighedernes anbefalinger. Læs mere her:

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Coronavirus-og-kæledyr.aspx

Anbefalingerne vedr. hund kan overføres til hestene, dvs. er du smittet med coronavirus/covid-19 og hesten er opstaldet hjemme, kan du komme ud til den, men undgå for tæt kontant med den, altså mule og mund tæt på hinanden. Er din hest opstaldet et andet sted, bør du ikke tage hen til den af hensyn til andre mennesker i stalden. 

Kan heste passivt overføre coronavirus/covid-19?

Måske, hvis man er uheldig eller ubetænksom. Man kan forestille sig følgende scenarie: En smittet person hoster i hånden og klapper en hest, kort efter kommer en anden person og klapper hesten på samme sted – ja så er hesten “lige så farlig” som et dørhåndtag. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du hoster direkte på hesten. 

Må man kysse sin hest?

Det er generelt en dårlig idé, selvom det kan være svært at lade være, når man holder meget af sin hest. Men som beskrevet ovenfor, kan heste teoretisk set overføre covid-19. Denne risiko stiger, hvis en smittet person hoster, snotter eller kysser en hest på mulen. Risikoen for at virus kan overleve længere er meget større i den varme, fugtige næsehule end på den tørre og knap så varme pels. Hvis virus overlever i hestens næsehule og hesten “nyser” eller fnyser på et andet menneske, kan denne person muligvis blive smittet. 

De nævnte eksempler er mest teoretisk, MEN vi bør i denne tid tænke os godt om, da alt hvad vi gør af passende eller upassende adfærd kan få stor betydning for os alle.

Opdateret d. 10.10.2020 – Denne blog vil blive opdateret løbende.