Hvad er kolik?

Hest med kolik

Kolik er faktisk ikke en sygdom, men et kompleks af symptomer, som viser, at hesten har ondt i maven. Derfor kan der også ligge mange forskellige diagnoser og dermed også forskellige årsager bag kolikken – så kolik er ikke bare kolik!

Hvad er symptomerne på kolik?

Da årsagen til kolik kan være mange forskellige, kan symptomerne være varierende. Symptomerne varierer mest af alt ud fra, hvor ondt hesten har. Det forholder sig også sådan, at jo flere smerter hesten har, desto mere alvorlig er lidelsen, som ligger bag kolikken.

Nedenfor er diverse symptomer på kolik:

  • Urolig – rejser og ligger sig uden at finde ro
  • Rolig – (ja lige det modsatte) – hesten står bare og kigger ud i luften – den sover ikke, står bare og stirrer (den æder ikke foder eller stråfoder)
  • Vil ikke spise sin mad
  • Skraber
  • Ruller sig (flere gange efter hinanden – uden at det er af velbefindende)
  • Sparker op under maven
  • Bider sig i flanken
  • Sidder som en hund (altså på bagparten med strakte forben)
  • Sveder
  • Høj puls

Husk at nogle af de ovennævnte symptomer også indgår i hestens almindelige adfærd, så hesten skal udvise denne adfærd mere end normalt og i kombination med nogle af de andre symptomer.

Det kan også være, at du kommer ud i stalden til din hest og ser, at den har rodet fuldstændig rundt i sin boks (den har stået og skrabt med forbenene), og at den har meget halm eller spåner i man og hale. Hvis du opdager dette, bør du få mistanke til, at den har kolik og observere den yderligere.

Hvad gør man ved kolik?

Hvis hesten sveder meget uden nogen umiddelbar forklaring, bør du kontakte din dyrlæge, før du begynder at gøre noget af nedenstående, da årsagen til kolikken kan være alvorlig, og at det haster med at få hesten i behandling.

Det samme gør sig gældende, hvis hesten kaster sig og/eller ruller sig rigtigt hyppigt og ikke helt er kontaktbar.

Hvis hesten ellers virker rolig, kan du i første omgang prøve, om du kan få smerterne hos hesten til at gå væk ved at gå med den. Bevægelse får nemlig oftest gang i hestens tarme og nogle gange, hvis kolikken er opdaget tidligt, kan man få problemerne til at gå væk, ved at hesten bevæger sig stille og roligt. Du skal ikke ride den, men blot gå med den i et grimeskaft eller lade den skridte stille og roligt i en longe. Du kan også lukke den løs i et ridehus, men vær opmærksom på, om hesten bevæger sig eller bare står som i boksen. Det kan også være, at den i stedet ruller sig.

Heste med kolik bør ikke få lov til at rulle sig, da de kan forværre deres kolik ved f.eks. at udvikle tarmslyng.

Hesten er træt!

Husk, at du ikke må gå med hesten i timevis, det får den det ikke bedre af. Den er syg og derfor også træt. Derfor må hesten gerne ligge sig ned ind i mellem, blot den ligger stille og ikke ruller sig. 

En let regel kan være: Skridte med hesten i 15-20 min, lad den hvile i ca. 30 min, skridte med hesten i 15-20 min, lad den hvile i ca. 30 min ….. Men faktisk bør det ikke stå på i længere end 1-2 timer før du bør kontakte din dyrlæge for at få en vurdering af om hesten skal behandles. Ovenstående plan er god, hvis dyrlægen ikke lige kan komme med det samme.

Hvis hesten sveder er det vigtigt, at den ikke bliver kold hen over krydset, så giv den gerne et skridttæppe på.

Hvad gør dyrlægen ved kolik?

Det første dyrlægen gør er at vurdere hestens generelle tilstand. Der bliver målt puls, pulsen fortæller nemlig dyrlægen, hvor alvorlig hestens tilstand er. Der bliver kigget på hestens slimhinder for at vurdere hestens kredsløb. Hesten bliver sikkert også nappet på halsen for at vurdere dehydreringsgrad.

Der bliver lyttet med stetoskopet på maven for at vurdere, hvordan tarmene bevæger sig.

Oftest vil dyrlægen foretage en rektalundersøgelse af hesten, dvs. få hånden ind i endetarmen for at mærke, hvad årsagen til kolikken er, og hvor alvorligt det er.

Nogle gange, når vi dyrlæger kommer ud til en kolikhest, skal det går stærkt pga. hestens tilstand. Derfor er det godt, hvis nogen kan gøre klar til at dyrlægen kommer. Det er bl.a. :

  • At en person holder øje med, hvornår dyrlægen kommer, og viser denne hen til den syge hest
  • Hvis muligt, få hesten hen til et sted, hvor dyrlægen kan undersøge hesten, dvs. godt lys og ro
  • Have 2 spande klar – en ren og tom (til evt. parafinolie), samt en med rent lunkent vand (til evt. maveskylning).

Husk at fortælle dyrlægen, hvis din hest har fået medicin den pågældende dag.

Når dyrlægen har stillet en diagnose, vil dyrlægen behandle hesten ud fra diagnosen og give de nødvendige instruktioner.

Hvilke diagnoser ligger bag kolik?

Som tidligere nævnt er der mange forskellige diagnoser bag kolik symptomerne. Nedenfor er en liste over de mest almindelige diagnoser/årsager:

  • Forstoppelse
  • Vindkolik
  • Sandkolik
  • Diarre
  • Tarmslyng
  • Mavesår
  • Forspisning
  • Spiserørsforstoppelse
  • Nyreslag
  • Indvoldsorm (parasitter)

Som dyrlæge skelner man mellem kirurgisk kolik og “almindelig” kolik. Det giver næsten sig selv, at ved den kirurgiske kolik er det nødvendigt at få hesten opereret – eller hesten bør aflives.

Kan hesten dø af kolik?

JA – det kan den!

Det er også derfor, at vi som dyrlæger nogle gange desværre må sige, at denne hest bør aflives i stedet for behandling. Det gør vi dyrlæger, hvis hesten er så syg, at det vurderes, at hesten ikke kan reddes med behandling, og det ville være at udsætte hesten for unødvendig lidelse at forsøge behandling. Det kan også ske, at heste-ejeren ikke har råd til en kirurgisk behandling, og så er en løsning på hestens situation nogle gange aflivning.

Grunden til, at hesten kan dø af kolik, er, at når hesten får meget ondt, sker der nogle processer i kroppen (Arakidonsyre-kaskaden), som forgifter hestens krop. Hestens puls stiger, den sveder og får flere smerter og kan derfor få en ganske smertefuld død, og det bør vi spare hesten for. En sjælden gang sker det at noget i hesten springer, og dét forårsager hestens død, men det er stadig de nævnte processer, som er den direkte årsag.

Hvad gør man for at undgå kolik?

Stabil fodring og regelmæssig motion er de vigtigste råd. Derudover bør du være opmærksom på hestens gødningskonsistens samt spiseadfærd.

Hvis hesten har tynd eller løs afføring, hvilket kan føre til vindkolik eller diarre, kan du give den fodertilskud, som støtter dens tarmflora.

EQUI FLORA er et fodertilskud, som indeholder både pre- og probiotika, dermed kommer der bedre balance i hestens tarmflora. Læs mere og købe den her: https://www.equistroem.dk/shop/hest/fordoejelse/equiflora/

Hvis hesten vil spise sand og dermed er i risiko for at få sandkolik, kan det være en god idé at give den loppefrøskaller, som bliver slimet i hestens fordøjelsessystem og dermed hjælper med at få sand til at glide igennem.

SAND CLEAR 99 indeholder 99 % loppefrøskaller (Psyllium). SAND CLEAR 99 er tilsat melasse og æblesmag, så hesten gerne vil spise det. Samtidig er det pellets, så det ikke bliver klistret i hestens mund, så gider hesten nemlig ikke spise det. Læs mere og købe den her: https://www.equistroem.dk/shop/hest/fordoejelse/sand-clear/

Har hesten tendens til at få forstoppelse i forbindelse med stævner, transport eller uvante situationer, kan det være en god ide at give den et fodertilskud, som øger tarmbevægelsen (tarmmotiliteten).

TRANSIREGUL er et fodertilskud, som er designet præcist til ovennævnte. Det indeholder hørfrøolie samt calciumsalte, som øger tarmens bevægelser. Læs mere og købe den her: https://www.equistroem.dk/shop/hest/fordoejelse/transiregul/

Hvis hesten har tendens til mavesår, er det selvfølgelig vigtigt at tage hånd om dette, så den ikke går og har smerter pga. dette.

GASTRIX er et foderstilskud, som beskytter mavens slimhinde. Det er baseret på planteudtræk og kan bruges både alene, men også sammen med mavesårsmedicin. Læs mere og købe den her: https://www.equistroem.dk/shop/hest/fordoejelse/gastrix/