Brunsttid – er min hoppe hestegal?

Hestgal hoppe, som løfter halen og vander

Hvad er det at være hestegal?

Hestegal er den betegnelse, som hestefolk bruger om deres hopper, som er i brunst, dvs. vil være villig til at lade sig bedække (parre). I det følgende vil jeg bruge betegnelsen “i brunst” i stedet for “hestegal”, men det betyder det samme.

Hvornår er hoppen i brunst?

Hopperne begynder at komme i brunst i februar/marts, og den sidste brunst ser man omkring august/september, hvis hoppen ikke er blevet drægtig i mellemtiden. 

Hoppens cyklus varer 21 dage, det vil sige, at der går 21 dage mellem hver ægløsning. Brunsten varer som regel 5 dage. Med andre ord er der 16 dage, hvor hoppen ikke er i brunst. Enkelte hopper varierer dog en smule i forhold til dette, så det er vigtigt, at man kender sin hoppe.

Fra august/september til februar/marts kommer hopperne ikke i brunst – igen, der kan være enkelte hopper, som opfører sig anderledes. Hopperne er med andre ord; polyøstrale med én sæson pr. år.

Hvad er brunsttegnene?

Brunsten varer som nævnt 5 dage. Det er meget forskelligt fra hoppe til hoppe, hvor tydelig deres brunsttegn er, specielt hvis den ikke møder en hingst. Nogle hopper har stille brunster og viser dermed ikke så mange brunsttegn. Skal man avle med en sådan hoppe, må dyrlægen hjælpe med at undersøge hoppen.

Stort set alle hopper vil vise brunst over for en hingst. Mange hopper viser brunst (specielt i de sidste dage = højbrunsten) over for vallakker eller andre hopper, hvis der sker noget anderledes i flokken – en ny kommer til e.l.

En hoppe, som er i brunst, lader sig gerne slikke på halsen, siden og flanken af en hingst (eller måske en vallak), og når den er højbrunstig (som man kalder det lige inden ægløsning), læner hoppen sig måske hen mod hingsten/vallaken og spreder bagbenene, løfter halen og “vander” og “blinker”. 

“Vander” kalder man det, når hoppen tisser lidt slim.

“Blinker” kalder man det, når hoppen åbner og lukker skedeåbningen.

Hvornår er det optimalt at hoppen bliver bedækket eller insemineret?

Det mest optimale tidspunkt at bedække eller inseminere en hoppe er på ægløsningen, og det falder heldigvis sammen med, når hoppen er højbrunstig. Igen kan der være enkelte hopper, som opfører sig lidt anderledes, men det finder man jo ud af, når man kender sin hoppe.

Højbrunsten er på dag 5 i brunsten, og her vil hoppens æg (folliklen) briste. Med andre ord: Hoppen har ægløsning. Skal hoppen insemineres, kan det være en fordel at lade dyrlægen undersøge hoppen allerede fra dag 3, så der er tid til at få arrangeret det, som skal arrangeres.

Hvordan kan jeg forstærke hoppens brunst?

Stille brunster forekommer både tidlig forår og sen efterår, men også hvis der er lange perioder med dårligt vejr og overskyet. Desuden er det ikke alle hopper, som viser tydelige brunsttegn overfor vallakker eller andre hopper. Hvis det er tilfældet, og man gerne vil følge med i hoppens brunst, må man forsøge at låne en teaser-hingst eller få hjælp af dyrlægen. 

Det er ligeledes vigtigt, at hoppen får tilstrækkeligt med vitaminer. Omegafedtsyre giver stærkere cellemembraner, og dermed kan det være med til at øge fertiliteten hos ens hoppe, da slimhinden i børen (livmoderen) bliver stærkere og mere sund.

Equistroem har følgende vitaminblanding, som kan være gavnlig at give en hoppe, som man gerne vil have i fol:

Vitamix: Multivitamin-, mineraler- og aminosyretilskud stærkt koncentreret i en velsmagende sammensætning.  Læs mere og købe den her: https://www.equistroem.dk/shop/hest/tilskud-og-adfaerd/vitamix/

Equistroem har følgende fodertilskud, som kan styrke cellemembranerne i f.eks. børen (livmoderen):

Linseed Oil: Ren hørfrøolie, der er fyldt med fedtsyrerne Omega 3, 6 og 9, og heste (samt hunde) elsker smagen af det. Læs mere og købe den her: https://www.equistroem.dk/shop/hest/tilskud-og-adfaerd/linseed-oil-hoerfroeolie/